• UST се срина до 30 цента

    UST се срина до 30 цента

    UST се превърна в неразделна и противоречива част от крипто екосистемата.

    UST се срина до 30 цента

    Двата основни токена от борещия се крипто проект Terra вече са в свободно падане.

    UST, така наречената стабилна монета, която има за цел да поддържа връзка 1:1 с щатския долар, падна до 31 цента в сряда. За последно се търгуваше на по-малко от 50 цента, според данни на CoinGeckoSister token luna се понижи с повече от 80% до $3,78.

    Биткойнът поскъпна с 1% до около 31 609 долара, докато етерът се повиши с 2% до 2419 долара.

    UST е това, което е известно като „алгоритмична“ стабилна монета. Той използва сложна система от сечене и изгаряне на жетони, за да коригира предлагането и да стабилизира цените. Цената на UST се срина под натиска на неотдавнашната разпродажба на криптовалути, което доведе до допълнителна паника на пазара.

     

    До Куон, създателят на монетата, е натрупал биткойни на стойност милиарди долари чрез своя фонд Luna Foundation Guard, за да подкрепи UST по време на криза. Сега страхът е, че Luna Foundation Guard изхвърля тези биткойни на пазара, което води до още по-голяма разпродажба.

    Биткойн за кратко падна под 30 000 долара късно в понеделник, най-ниската му цена от юли 2021 г. Най-голямата цифрова монета в света сега се движи малко над това ниво. Той е спаднал с над 50%, откакто през ноември постави рекорд за всички времена от близо 69 000 долара. 

    Явлението все още е сравнително ново. Но UST се разрасна, за да се превърне в основен играч в крипто икономиката, с циркулиращи доставки от 16 милиарда токена. Сега инвеститорите следят отблизо как Luna Foundation Guard реагира, за да подкрепи заболялата си стабилна монета. Куон каза във вторник, че е „близо до обявяването на план за възстановяване“ на UST.

    На други места крипто търговците също бяха разтърсени от опасения относно финансовото здраве на Coinbase. Главният изпълнителен директор Брайън Армстронг поясни, че "няма риск от фалит" за крипто борсата, дори когато цените на цифровите валути се понижават.

     

    Акциите на Coinbase поевтиняха с 19% при предпазарна търговия в сряда, след като компанията отчете спад от 27% в приходите за първото тримесечие.

    businessnews.bg UST Terra Luna Foundation Guard

    Оценка на новината

    5.00