• Банките зареждат банкоматите с близо 500 млн. лева за празниците

    Банките зареждат банкоматите с близо 500 млн. лева за празниците

    По време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, българите са теглили средно на ден по 32,4 млн. лева.

    Банките зареждат банкоматите с близо 500 млн. лева за празниците

    Банките ще заредят банкоматите с най-малко 500 млн. лева за празниците. Това изчислиха експерти от бранша. Това е сумата, която се очаква да дръпнем прз осемте почивни дни по Коледа и Нова година.

    За сравнение по време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, които са част от системата БОРИКА,  българите са теглили средно на ден по 32,4 млн. лева. Това показват данните на картовия оператор. В страната има обаче и големи банки с изградена система за картови разплащания. Така че реалната сума е най-малко два пъти по-голяма – около 60-65 млн. лева дневно.

    От данните на БОРИКА за миналата година става ясно, че пикът на тегленията от банкоматите е на 23 декември, когато са били изтеглени 62,4 млн. лева. Другите дни около новогодишните празници, в които сме теглили най-много пари, са 29 и 30 декември (около 42 млн. лева). Изтеглената сума от банкоматите обаче не е всичко, което ще извадим от картите си по празниците. На повечето места в големите градове вече се плаща с ПОС терминали. Тези транзакции са близо 30% от всички плащания, които правим с картите.

    По данни на БНБ, които са към средата на тази година, в България има 7162 действащи банкомата. ПОС терминалите са повече – около 87 000, а броят и на дебитни и на кредитни карти е 7 371 743. До средата на 2015 година изтеглената сума от АТМ-ите е за близо 10 млрд. лева.

    тегления по време на празниците БОРИКА ПОС терминал

    Оценка на новината

    0