• Половината общини на загуба през 2015г.

    Половината общини на загуба през 2015г.

    Над половината от общините у нас са на минус за миналата година. Голяма част от тях имат и просрочени вземания, които надвишават лимита.

    Половината общини на загуба през 2015г.

    Над половината от общините у нас са на минус за миналата година. Голяма част от тях имат и просрочени вземания, които надвишават лимита. Именно затова, от Министерство на финансите се предлага да се въведе механизъм за оздравяване на общини, намиращи се във финансова криза.

    В момента системата е по-стара и води до различни проблеми. Именно затова се обмислят промени, които да предотвратят колапса на множество общини, като негативен аспект е, че не се отчита тяхното състояние, а всички се поставят под общ знаменател.

    Ключовият момент е дали ще се прибегне до т. нар. "временен безлихвен заем" от централния бюджет. Общинският бюджет има право да реши дали да поиска подобен заем за целите на оздравителния план. Ако подобен заем се поиска, то финансовият министър вече придобива сериозна власт в местните финанси за срока на оздравяване - планът се съгласува с него предварително, той може да дава допълнително указания, условията по заема също се определят от него.

    От НСОРБ предлагат изготвянето на специфични критерии, благодарение на които да се отпуска финансиране на общини. Това може да са: висока безработица, демографска криза или природно бедствие. Проблеми, влияещи върху платежоспособността. Тези критерии ще дадат възможност държавата да помага на общините, които са в реален риск, и да не стимулира онези, при които проблемите са свързани с липсата на професионализъм. От значение също така е и преустановяването на практиката, да се стимулират общини по политически критерии.











     

     

    бюджет Финансиране Общини

    Оценка на новината

    0