• НАП ще провери 1900 софийски фирми със служители на минимална заплата

    НАП ще провери 1900 софийски фирми със служители на минимална заплата

    Близо 2000 фирми в София ще бъдат подложени на проверка от Националната агенция за приходите (НАП).

    НАП ще провери 1900 софийски фирми със служители на минимална заплата

    Близо 2000 фирми в София ще бъдат подложени на проверка от Националната агенция за приходите (НАП). Проверките ще се извършват във фирми, където значителна част от служителите работят на пълен работен ден и получават минимално възнаграждение.

    Предварителните данни на НАП сочат, че в над 80% от случаите, служителите подписват договор на минимална заплата, а разликата се плаща „на ръка”. Това е практика на много фирми, с която си осигуряват по-ниски данъци.

    НАП ще изиска от служителите на фирмите да попълнят писмена декларация, в която да посочат размера на възнаграждението си. Инспекторите от НАП ще проверяват и касовите апарати на фирмите, отчитането на оборотите и спазване на осигурителното законодателство.

    Възможно е да се стигне до проверки на заетите лица за съответствие на доходите и имуществото им.

    Ако при проверките на фирмите бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на работодателите ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години плюс дължимите лихви, коментират от НАП.

    „Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка, е грешен избор в дългосрочен план“, коментира директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

    НАП Минимална работна заплата Национална агенция за приходите НАП проверки

    Оценка на новината

    0