• БНБ отчита увеличение на отпуснатите небанкови кредити

    БНБ отчита увеличение на отпуснатите небанкови кредити

    За седмо поредно тримесечие БНБ отчита увеличение на отпуснатите небанкови заеми.

    БНБ отчита увеличение на отпуснатите небанкови кредити

    За седмо поредно тримесечие БНБ отчита увеличение на отпуснатите небанкови заеми. Към края на миналата година, общата стойност на отпуснатите суми е 2.5 млрд. лв. Това е най-високото ниво от стартирането на статиската.

    Максималният годишен лихвен процент, който може да се налага на заем е лихвата за забавяне, увеличена 5 пъти или 10%. Почти всички небанкови кредити се отпускат при 50%-ен ГПР. Преди парламентът да бъде разпуснат, този процент можеше да бъде променен, тъй като постъпи предложение от страна на депутатите, лихвата за забавяне да бъде намалена на 4%. Така максималната стойност на ГПР щеше да бъде 20%. Това предложение не беше гласувано.

    Над 60% от небанковите заеми се ползват за покриване на разходите на домакинства, а само 5% - за съфинансиране на закупуване на някакъв имот. До края на 2016г. малко под 17% от бързите кредити са били дадени на компании. В същото време непогасяваните вноски по кредити се свиват като тази тенденция продължава от 2014г. Преди 3 години повече от 30% от кредитополучателите са били с лоша кредитна история, докато към края на миналата година този процент се свива на 16.5.

    Най-голямо влияние за този процес оказва намаляването на безработицата и увеличението на доходите. Това води до повишаване броя на регистрираните дружества в небанковия сектор. През 2015г. те са били 144, а към декември 2016г. – 151.

    БНБ ГПР увеличение на отпуснатите небанкови кредити годишен лихвен процент небанкови институции

    Оценка на новината

    0