• Влизането в еврозоната е задължение на България

    Влизането в еврозоната е задължение на България

    Според Емил Хърсев, финансист и икономиста Красен Станчев, пред страната ни не стои никаква пречка за присъединяване към еврозоната.

    Влизането в еврозоната е задължение на България

    Според Емил Хърсев, финансист и икономиста Красен Станчев, пред страната ни не стои никаква пречка за присъединяване към еврозоната. По думите им България отговаря на всички критерии заложени в Маастрихт.

    Емил Хърсев уточнява, че влизането на страната ни в еврозоната не бива да буди притеснения и да предизвиква шок сред хората. Още с подписването на договора с ЕС, България се е съгласила да въведе еврото като основна национална валута и това по-скоро е задължение, отколкото право, казва Хърсев.

    Красен Станчев изтъква, че според него правителството трябва да покаже воля за присъединяването на страната към еврозоната. „От 2004г. България е с най-бърз ръст на реалните доходи. На това не се обръща достатъчно внимание.”, казва Станчев.
    Трудности със сигурност съществуват, но според експертите те могат да бъдат решени с преговори.

    За ценовия шок и двамата са на едно мнение – и други страни са реагирали остро на замяната на основната валута, но шокът е преминал бързо, след което цените са се върнали в нормалното ниво. Станчев напомня, че България вече е минавала през подобен етап при въвеждането на валутния борд през 1997г.

    Освен всичко друго, влизането на страната в еврозоната може да претотврати риск за банковите институции в България. Макар, че КТБ не е системен проблем, ЕС вероятно ще поиска някои неща от българските банки преди страната окончателно да се присъедини към еврозоната.

    евро Еврозона присъединяване на България към еврозоната въвеждане на еврото като основна валута

    Оценка на новината

    0