• Седем страни от ЕС настояват за въвеждането на единна минимална работна заплата

    Седем страни от ЕС настояват за въвеждането на единна минимална работна заплата

    ЕС трябва да дава еднакви права на всички страни-членки.

    Седем страни от ЕС настояват за въвеждането на единна минимална работна заплата

    ЕС трябва да дава еднакви права на всички страни-членки. Факт е обаче, че това не е така. Някои от страните, членуващи в Съюза са много по-развити от други и това не е тайна за никого. Разликата в социалните придобивки и в стандарта на живот със сигурност се усещат от чуждите граждани в дадена страна.

    Седем от страните-членки на ЕС настояват да бъде въведена единна минимална работна заплата. Предложението е внесено от министрите по евровъпросите от седемте държави.
    „Евросъюза трябва да бъде социален, със засилени права за работещите. Трябва да се постигне равенство между мъжете и жените, да бъдат гарантирани доходи и работни места.”, коментираха министрите.

    В момента минималната работна заплата в 28-те членки на Евросъюза е много различна. От едната страна стои България с 235 евро, а от другата е Люксембург, където жителите получават 2000 евро. От всички 28 държави, само 7 могат да се похвалят, че минималната работна заплата надхвърля 1000 евро. Това са Германия, Великобритания, държавите от Бенелюкс и Франция.

    21 от страните-членки имат въведено законово минимално възнаграждение. В момента минималната работна заплата не е определена в Дания, Кипър, Швеция, Италия и Финландия.
    През 2015г. Германия въведе минимално възнаграждение за служителите. Работниците получават минимална работна заплата, възлизаща на 1498 евро. Това означава, че работодателите плащат най-малко по 9 евро на час на своите служители.

     

    Минимална работна заплата единна европейска минимална работна заплата минимална работна заплата в ЕС

    Оценка на новината

    5.00