• Българският бизнес увеличава разходите за служителите си

    Българският бизнес увеличава разходите за служителите си

    Национален статистически институт (НСИ) дава предварителни данни, че през последното тримесечие на 2016г. работодателите са увеличили общите разходи.

    Българският бизнес увеличава разходите за служителите си

    Национален статистически институт (НСИ) дава предварителни данни, че през последното тримесечие на 2016г. работодателите са увеличили общите разходи за един отработен час от служителите. Увеличението е в размер на 8% спрямо същия период на 2015г.

    Увеличение се наблюдава в сферата на услугите – 9.4%. Ръст се бележи и при индустрията с 8.1%, както и в строителството с 2.2%.
    От предварителните данни става ясно, че най-високо увеличение на общите разходи за труд се наблюдава при икономическите сектори „Култура, спорт и развлечения”. Увеличението е в размер на 25.5% спрямо същия период на 2015г.

    Секторът „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети” също бележи ръст, от 14.3%, на общите разходи за труд. Най-ниско е увеличенито при икономическите сектори „Доставяне на води, управление на отпадъци и канализационни услуги” с 1.7%. В сектора на строителството също се бележи по-малък ръст от 2.2%, а в „Образование” – 3%.

    От доклада на НСИ става ясно, че през разглеждания период работодателите са увеличили разходите за възнаграждения за 1 час с 8.2 на сто, а разходите, които не са свързани с възнаграждание се увеличават със 7%.

    работодатели служители възнаграждение разходи за един изработен час

    Оценка на новината

    5.00