• През февруари се отчитат най-ниските нива на лихвите по кредити и депозити

    През февруари се отчитат най-ниските нива на лихвите по кредити и депозити

    И през февруари БНБ отчете безпрецедентно ниски нива на лихвите по депозити и кредити в лева и евро.

    През февруари се отчитат най-ниските нива на лихвите по кредити и депозити

    И през февруари БНБ отчете безпрецедентно ниски нива на лихвите по депозити и кредити в лева и евро. Лихвите по депозити са на нива от 0,24% за левов влог и 0,29% за вложения в евро. Според прогнозата на БНБ ниските нива на лихвите на депозитите ще се задържат поне през първата половина на годината.

    Лихвите по всияки кредити също намаляват. Лихвите по жилищните кредити са около 4%, като кредити в евро са с лихва 4,19%, а тези в лева – 4,24%. Средните нива на лихвите за ипотеяните кредити в еврозоната са около 2,2% и БНБ дава прогноза, че в следващите години нивата и в България ще се доближат до този процент.

    Годишния процент на разходите (ГПР) също отчита спад, тъй като лихвата е основен негов компонент. Цената на новодоговорените бизнес кредити също намалява каво в лева е около 3,8%.
    Тези понижения се дължат на факта, че няколко малки банки поддържат по-високи нива на лихвите. През февруари, обаче, повечето от тях понижиха предлаганите нива и това доведе до цялостен спад на лихвените проценти.

     

    лихвен процент БНБ депозити ГПР кредитиране спад на лихвените проценти

    Оценка на новината

    5.00