• Защо икономистите нарекоха абсурдна идеята за 1000 лв. минимална заплата

    Защо икономистите нарекоха абсурдна идеята за 1000 лв. минимална заплата

    Вчера стана ясно, че Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще изисква от новото правителство обещания за увеличение на минималната работна заплата на 1000 лв. и това увеличение трябва да се случи до 4 години.

    Защо икономистите нарекоха абсурдна идеята за 1000 лв. минимална заплата

    Вчера стана ясно, че Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще изисква от новото правителство обещания за увеличение на минималната работна заплата на 1000 лв. и това увеличение трябва да се случи до 4 години. Това искане веднага беше разкритикувано от финансовия експерт Мика Зайкова и икономистът Стоян Панчев.

    В ефира на Bulgaria ON AIR двамата се опитаха да обяснят защо според тях тази идея е абсурдна. Панчев се аргументира с това, че различните области в страната плащат различни заплати за различен труд. Всъщност, не е ясно доколко изказването може да се разглежда като аргумент. В момента минималната работна заплата в България е 460 лв. и тя е еднаква във всички области, така че коментарът на господин Панчев е по-скоро констатация.

    Защо, тогава икономистите смятат, че 1000 лв. минимална работна заплата е недостижима? Зайкова се изказа и по друг въпрос в друго предаване преди няколко дни. Тя коментира, че след поскъпването на газа, нивата на бедност в България ще се повишат и това вероятно ще се случи още следващия месец. България отчаяно желае да достигне нивата на ЕС, но в крайна сметка у нас увеличението на продуктите е приемливо, но идеята, че минималната работна заплата трябва да се увеличи, за да може народът да покрива задълженията си – абсурдна.

    Панчев изказа мнение, че за него е излишно въвеждането на минимална работна заплата като цяло. Ако това се случи, обаче, твърде много хора ще живеят на ръба на бедността, оставяйки в ръцете на работодателя решението каква е справедливата заплата за труда.

    Икономистите, обаче се обединиха срещу идеята за драстично увеличение на работната заплата. Българите получават най-ниската минимална работна заплата в целия ЕС – 230 евро. В Литва и Латвия, служителите получават 380 евро. Дори няма да споменем по-развитите икономики като Белгия, където минималната заплата на месец възлиза на 1501 евро и то за работник, току-що навършил 18г.

    В такъв случай с какви претенции, партиите обещаваха среден доход от 1500 лв. на месец? Защо икономистите смятат, че минимално възнаграждение от 500 евро е абсурдно и кога точно служителите ще усетят икономическия растеж на страната?

    Минимална работна заплата минимална заплата в България заплати в ЕС

    Оценка на новината

    0