• Българският работодател има най-малки разходи за труд в целия ЕС

    Българският работодател има най-малки разходи за труд в целия ЕС

    Работодателите в България отделят около 4 евро на час за своите работници.

    Българският работодател има най-малки разходи за труд в целия ЕС

    Работодателите в България отделят около 4 евро на час за своите работници. В тази сума влизат осигуровки, заплащане, застраховка и други. Това са най-ниските разходи за работен труд в целия Европейски съюз. Евростат, обаче, дава данни, че този разход е вторият най-бързо растящ в Съюза. Пред нас стои само Румъния.

    Изчисленията показват, че заплащането на час расте с около 1 евро на всеки 4 години. Тоест ако през 2017г. работим за по 4,40 евро, то през 2021г. можем да очакваме 6,40 евро на час. През 2004г. трудът на служителите в повечето компании е струвал 1,60 евро.

    Румъния отчита най-бързия растеж на заплащането. През 2004г. румънските работодатели са плащали 1,90 евро на час на своите служители, а през изминалата година сумата вече е достигнала 5,50 евро или 11,6% повече от 2015г.

    Статистиката на Евростат показва още, че високият доход не върви заедно с бърз ръст. Най-нисък ръст на годишна база се отчита в Дания. В същото време в страната са отчетени най-високите разходи за труд – около 42 евро за час.

    България ЕС разходи за труд заплащане на час най-ниско заплащане в ЕС

    Оценка на новината

    0