• БНБ ще се бори с лошите кредити. Очаква се икономически ръст над 3%

    БНБ ще се бори с лошите кредити. Очаква се икономически ръст над 3%

    Българска народна банка работи по намаляване на лошите кредити в страната. Те са основна тежест за иначе добре капитализирания банков сектор в страната.

    БНБ ще се бори с лошите кредити. Очаква се икономически ръст над 3%

    Българска народна банка работи по намаляване на лошите кредити в страната. Те са основна тежест за иначе добре капитализирания банков сектор в страната. Това съобщи Димитър Радев, управител на банката.

    Финансовия сектор вече се изправя на крака след срива през 2014г., но лошите кредити все още представляват твърде голям процент. Припомняме, че кризата през 2014г. беше предизвикана от фалита на Корпоративна търговска банка, след като на светло излязоха редица злоупотреби и измами.

    Този фалит се определя като най-големият фалит на банка в страна-членка на ЕС. Димитър Радев стана управител на БНБ една година след фалита на КТБ.

    Миналата година Централната банка направи редица стрес тестове и преглед на качеството на активите и така помогна на сектора да започне да оценява по-добре кредитните рискове. Сега Радев заяви пред Ройтерс, че ще банката ще се опита да създаде условия за намаляване на необслужваните кредити.

    В края на изминалата година нивото на необслужените кредити спадна до 13,2% от 14,6%. До края на първото тримесечие на тази година делът спадна до 12,6%. Макар и да се наблюдава тенденция за спад, нивото все още е по-високо от средното за Европа – 5,5%.

    Радев коментира, че ще се опитат да консолидират тенденцията на спад до сигурни нива, но не даде ясни срокове. В момента Централната банка работи по регулаторни мерки, които предвиждат насърчаване на по-консервативно оценяване на риска при отпускане на кредит. Банката ще подкрепи и развитието на вторичен пазар за лоши кредити и ще опита да наложи по-голяма прозрачност.

    Банката дава прогноза за икономически ръст от 3%, но Радев смята, че следващия месец може да бъде направена положителна корекция в случай, че се повиши вътрешното търсене и износа.

    БНБ КТБ банков сектор Икономически ръст кредитиране лоши кредити Димитър Радев

    Оценка на новината

    0