• Две рейтингови агенции повишиха оценката си за кредитния рейтинг в България

    Две рейтингови агенции повишиха оценката си за кредитния рейтинг в България

    Standard&Poor’s Global Ratings повиши оценката си за кредитния рейтинг на България на „положителна“.

    Две рейтингови агенции повишиха оценката си за кредитния рейтинг в България

    Standard&Poor’s Global Ratings повиши оценката си за кредитния рейтинг на България на „положителна“. Това се случи в петък. Само един ден след това още една рейтингова агенция – Fitch Ratings – направи същото.

    Това означава, че според агенцията показателите за развитие на външния сектор на страната са се е подобрил. До по-доброто представяне на външните пазари на България се дължи главно на положителните тенденции на текущата сметка, както и на постоянния спад на външния дълг спрямо БВП.

    Растежът на Брутния вътрешен продукт на страната се засилва. Според Fitch Ratings българската икономика ще нарасне с над 3% през тази година. Този растеж ще съотвества с растежа на икономиките на държавите с подобен на нашия рейтинг.

    Спрямо държавите с подобен рейтинг, показателите на публичните финанси в страната влияят положително за повишаване на оценката. Fitch очакват бюджетният дефицит да представлява 0,6% от БВП през 2017г.

    Агенцията даде и няколко насоки, които ще помогнат за повишаване на рейтинга. Сред тях са повишаване на потенциала за растеж на БВП и доближаване на нивата на доходите до тези на държавите със сходен рейтинг.

    БВП икономически растеж кредитен рейтинг оценка на кредитен рейтинг Fitch Ratings

    Оценка на новината

    5.00