• Плащания за над 1000 лв. трябва да бъдат осъществявани по банков път

    Плащания за над 1000 лв. трябва да бъдат осъществявани по банков път

    От началото на 2019г. всички плащания за стоки и услуги в България на стойност над 1000 лв. ще бъдат извършвани само по банков път.

    Плащания за над 1000 лв. трябва да бъдат осъществявани по банков път

    От началото на 2019г. всички плащания за стоки и услуги в България на стойност над 1000 лв. ще бъдат извършвани само по банков път. Това ще стане ако Министерството на финансите подкрепи новия законопроект, предвиждащ ограничаване на кешовите плащания.

    Всъщност още тази година потребителите ще могат да плащат в брой само стоки и услуги до 5000 лв. Таванът ще бъде смъкван постепенно и така от 1 януари 2018г. ще бъде 3000 лв., а през януари 2019г. вече ще можем да плащаме кеш само стоки и услуги струващи по-малко от 1000 лв.

    Ограниченията ще бъдат валидни и при плащане с чуждестранна валута, когато левовата стойност е равна или надвишава наложените суми.

    Законопроектът е в съответсвие с вече наложената подобна практика в другите страни-членки на ЕС. Приемането на този закон ще намали и възможността за укриване на данъци, както и ще ограничи неотразяването в счетоводството на паричния поток на предприятията.

    плащане в брой плащания плащане с карта кешови плащания банкови сметки

    Оценка на новината

    5.00