• Минималните пенсии нарастват от юли

    Минималните пенсии нарастват от юли

    Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне след 2 седмици. Промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017г.

    Минималните пенсии нарастват от юли

    Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне след 2 седмици. Промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017г. предвижда минималната пенсия да нарасне до 180 лв., а от 1 октомври 2017г. да бъде 200 лв.

    Новият закон беше одобрен от парламентарната комисия по бюджет и финанси вчера. 38% от пенсионерите или над 800 хил. души в България ще усетят увеличението. За него са нужни 100 млн. лв. допълнителни средства за обществено осигуряване.

    Останалите видове пенсии, които по закон се определят като процент от пенсията за стаж и възраст, също ще нараснат. В тази група влизат пенсия за инвалидност поради общо заболяване, пенсии за инвалидност поради трудова злополука и наследсвени пенсии.

    Допълнителните разходи няма да се отразят на бюджетното салдо за годината, тъй като ще бъдат за сметка на по-високите приходи от планираните в бюджета за 2017г.
     

    пенсия за възраст и стаж пенсия минимална пенсия нарастване на минималната пенсия

    Оценка на новината

    5.00