• Кои са най-бедните региони у нас

    Кои са най-бедните региони у нас

    Най-бедните региони в България са Видин, Пазарджик и Кърджали. Най-голям относителен дял има бедното население във Варна, Пазарджик и Сливен.

    Кои са най-бедните региони у нас

    Най-бедните региони в България са Видин, Пазарджик и Кърджали. Най-голям относителен дял има бедното население във Варна, Пазарджик и Сливен. В тези градове над една четвърт от населението живее е крайни лишения.

    През 2016г. линията на бедността е под 250 лв. В столицата тази линията на бедността е 473 лв. В по-високата граница са още Стара Загора и Габрово.

    Линията на бедността през 2016г. намалява спрямо 2015г. в общо 21 области, като най-силен спад се усеща в Благоевград, Видин, Пловдив и Враца. До намаляване довежда спада на средния размер на трудовия доход за всички области, но най-вече във Видин и Враца.

    Средното ниво на линията на бедността за цялата страна е 308,17 лв. средно месечно на лице от едно домакинство. Това означава, че 1,6 млн. българи са живели под прага на бедността през 2016г. Още по-силно се усеща разликата между бедните и богатите в страната, като за периода от 2012г. до 2016г. е нараснала с 2%.

    Най-голям риск от бедност има не при пенсионерите, а при безработните, като делът на тази група е 54,6% при 24,7% при хората извън пазара на труда, обясняват от Национален статистически институт.
     

    доходи Бедност линия на бедността среден месечен доход

    Оценка на новината

    5.00