• Според управителят на БНБ левът и банките са стабилни

    Според управителят на БНБ левът и банките са стабилни

    Димитър Радев, управител на БНБ, отбеляза, че скоро предстои България да е присъедини към еврозоната

    Според управителят на БНБ левът и банките са стабилни

    Според управителят на БНБ Димитър Радев, българската валута и банките са стабилни, също както и валутния борд.Той отбеляза още, че банковият сектор е в много добро състояние и кредитната активност се е увеличила. По негови виждания запазването на курса на лева до влизането на България в еврозоната е напълно възможно. Освен това той заяви, че присъединяването на страната ни към еврозоната може да се случи по-рано от очакваното, което ще има благоприятен ефект върху икономиката ни.

    Според Радев, България е напълно готова за членство в еврозоната, но първата стъпка е националната валута да се присъедини към механизма ERM II, а след това и самата държава. Той успокои българските граждани, че могат да са напълно спокойни за парите си, подчерта, че всички показатели на банките са на добро равнище, печалбата на сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища, редитната активност нараства, а лошите кредити намаляват.

    Според управителят на БНБ българската иконоика към момента работи добре и отчита добри резултати, което е предпоставка и хората да живеят добре.

    бизнес новини финанси БНБ Еврозона лев

    Оценка на новината

    0