• Възможно ли е сделката за продажбата на ЧЕЗ да бъде стопирана?

    Възможно ли е сделката за продажбата на ЧЕЗ да бъде стопирана?

    Вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че с изменения в закона за енергетиката сделката за продажбата на "ЧЕЗ - България" може да бъде спряна

    Възможно ли е сделката за продажбата на ЧЕЗ да бъде стопирана?

    С промени в закона за енергетиката сделката за продажбата на "ЧЕЗ - България" може да бъде спряна, каза пред журналисти в МС вицепремиерът Красимир Каракачанов. Сделката не е приключила, докато не се платят парите, уточни той.
        В закона за енергетиката има пропуски и оттам произлиза цялата невъзможност на държавата да упражнява контрол върху подобен тип сделки, каза Каракачанов. Това е сделка, която не се движи от Министерството на енергетиката, а от една чужда държавна компания  и частни фирми. Затова натоварих Искрен Веселинов, който беше първият председател на Комисията за контрол над КЕВР, да подготви промени в Закона за енергетика. С тях ще се дава възможност на КЕВР да има реални правомощия за контрол и дори да спира подобни сделки, защото тук става въпрос за националната сигурност, посочи вицепремиерът.
       Въпросът не е само, че някой ще намери 320 милиона евро, те могат да бъдат намерени от много хора в света. Ние имаме национални интереси и трябва внимателно да следим кой купува подобни структуроопределящи предприятия, каквото е "ЧЕЗ - България",  каза Каракачанов.
      Опозицията винаги търси начин да свали правителството. Не може една структура като ЧЕЗ,  която "вече е на тезгяха" отсега да търси начин е за промяна на цената на тока през лятото. Това е мечтата на  всички ЕРП-та, за да си осигуряват печалба. Оборотът на "ЧЕЗ  - България" е милиард и половина лева на година, направете си сметката каква им е печалбата, каза  вицепремиерът.

    бизнес новини финанси сделка закон ЧЕЗ провал закон за енергетиката МС

    Оценка на новината

    5.00