• Намаляването на ДДС ще подпомогне единствено богатите

  Намаляването на ДДС ще подпомогне единствено богатите

  Борисов се разубеди да предприеме тази стъпка през 2010 г., така ще стане и сега, според бившия финансов министър Дянков

  Намаляването на ДДС ще подпомогне единствено богатите

  Според Симеон Дянков намаляването на ДДС за ресторанти, заведения и книги е "недомислена мярка". Тя не помага на потребителите и на служителите, а на собствениците и богатите. Затова тези, които подкрепят мярката, са именно богатите. В Румъния, след намаляването на ДДС-то, но за храни, не за заведения, цената спада само с 1/4 или 1/5 от това, което се намалява. Т.е. ако ставката у нас се намали с 11%, означава, че потребителят, вместо да харчи 100 лв., ще изхарчи 97 лв, което няма да повлияе кой знае колко.

  Ако обърнете внимание на това кой говори за тази мярка - това са собствениците, не са работниците, не са потребителите. Това са богатите хора, които имат най-голям дял от този бранш в България, категоричен е бившият финансов министър.

  Преди дни предложението за ДДС вкара в спор премиера Бойко Борисов и настоящия финансов министър Владислав Горанов. Министър-председателят настоя ДДС ставката да стане 9% при 20% настояща ставка.

  За аргумента, който Борисов посочи, че намаляването на ДДС ще изсветли бизнеса, Дянков коментира, че той е напълно безмислен, защото голяма част от спестяванията, ако има такива, не влияят на цената, а на печалбата, която отива при собствениците.

  Бившият финансов министър обясни днес, че през 2010 г. е имал подобен аналогичен спор с премиера за намаляване на ДДС в някои сектори. Тогава надделя "здравият разум", допълни той и се надява сега да се случи същото

  Според икономическата прогноза на Дянков, се очаква спад на БВП от 5 до 8 процента тази година. Той обясни, че това е по-песимистичната прогноза, особено спрямо това, което бе планирано миналата година.

  Трябва да сме внимателни с бюджета. Всички трябва да се готвим за трудна година и трудно начало на следващата. Някои от мерките, които влязоха в сила като мярката 60/40 според анализи от други европейски страни работи само ако стане 80/20 или 85/15.

  Икономистът допълни, че може би ще се наложи още да се увеличи ролята на държавата в подпомагането на бизнеса.

  "Има 2 мерки, които в Европа помагат добре. Едната е подобна – 85/15 във Франция или 90/10 в Швеция и Унгария. От Англия 27% от работещите са на тази мярка, във Франция – 20%. В БГ са едва 5%", подчерта Дянков.

  Бившият финансов министър посочи, че грантовете също работят в други страни, а в България това леко куца.

  Това, което икономистите виждат, е доста трудно излизане от тази криза дори и без втора вълна, но ако тя все пак дойде, ще е още по-трудно.

   

  България Румъния бюджет икономика ДДС туризъм Владислав Горанов Симеон Дянков

  Оценка на новината

  0