• Потребителските настроения в САЩ неочаквано се повишават след масивен финансов стимул от страна на държавата

  Потребителските настроения в САЩ неочаквано се повишават след масивен финансов стимул от страна на държавата

  Мерките за облекчение и стимулиране на икономиката в резултат на закона CARES подобряват финансите на потребителите

  Потребителските настроения в САЩ неочаквано се повишават след масивен финансов стимул от страна на държавата

  „Мерките за облекчение в резултат на закона CARES подобряват финансите на потребителите, а намалението на цените повишава нагласите за купуване“, казва в изявление Ричард Къртин, главен икономист за проучванията на потребителите.

  В САЩ настроенията се повишиха в началото на май след масивни стимулиращи мерки, предприети от правителството за поддържане на икономиката на страната на фона на пандемията на коронавирус, според данни, публикувани в петък.

  Индексът на потребителските настроения на Университета в Мичиган беше 73,7 в началото на май в сравнение с 71,8 през април и доста над Dow Jones, който беше 65.

  „Мерките за облекчение - CARES подобриха финансите на потребителите и широкото намаление на цените засили нагласите за купуване“, казва в изявление Ричард Къртин, главен икономист за проучванията на потребителите.

  Индексът на настоящите икономически условия скочи до 83 този месец от 74.3. Очакванията на потребителите обаче стигнаха до 67.7 - шестгодишно дъно - от 70.1.

  Докладът е от петък след като правителството на САЩ отчете най-големия спад на продажбите на дребно. Миналия месец продажбите на дребно в САЩ паднаха с 16.4%. По-рано тази седмица Министерството на труда заяви, че още 3 милиона американци са се регистрирали като безработни.

  Повече от 4,4 милиона случаи на коронавирус са потвърдени в световен мащаб, като над 1,4 милиона са в САЩ, според университета Джонс Хопкинс.

   

  САЩ икономика Джонс Хопкинс

  Оценка на новината

  0