• Анализ на щатската фондова борса (19.05.20)

  Анализ на щатската фондова борса (19.05.20)

  Вторникът „изтри“ част от печалбите, постигнати по време на бурната сесия в понеделник

  Анализ на щатската фондова борса (19.05.20)

  Фючърсите на акциите отбелязаха ниски нива във вторник вечерта, което заедно с по-ранните загуби изпрати Dow и S&P 500 с над 1%  при затварянето.

  Тези спадове дойдоха след доклад на STAT News, късно през редовния търговски ден, като постави под въпрос значението на данните, предоставени от Moderna (MRNA) при оценката на нейния експериментален кандидат за ваксина COVID-19.

  Вторникът „изтри“ част от печалбите, постигнати по време на бурната сесия в понеделник, по време на която оптимизмът относно данните за потенциалната ваксина на Модерна допринесе отчасти за получилия се аванс.

  Някои от по-динамичните развития обаче продължиха да се „спъват“ в заобикалянето на пандемията. В тежко засегнатия щат Ню Йорк, губернаторът Андрю Куомо сподели в ежедневния си брифинг във вторник, че според данните от понеделник още 105 души са загубили живота си вследствие на коронавирусната инфекция, като обявената цифра почти съвпада с броя на смъртните случаи от края на март.

  От друга страна, губернаторът на Охайо Майк Девайн обяви във вторник следобед, че отменя задължителните мерки за престой и определи строгите ограничения, които продължават да важат за ресторантите и някои други предприятия като пресилени. Междувременно, в по-ранен доклад на южнокорейските здравни служители се споделиха предположенията, че хората, които са тествани и са с положителен резултат за Covid-19 и са се възстановили, са изградили ниво на защита от повторно заразяване и предаване.

  Но дори да изглежда, че здравната криза е била облекчена от някои мерки в някои области, икономическият дискомфорт, предизвикан от кризата и мерките за социално дистанциране, остава в пълна степен. Данните от вторник сутринта показаха, че новопостроените жилищни сгради в САЩ и разрешенията за строеж са паднали до най-ниските нива от началото на 2015 г. насам, което сигнализира за осезаемото влияние на пандемията върху дейността в почти всички сектори на икономиката.

  Във вторник, министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че има "риск от трайни щети", ако на държавите отнеме твърде много време за повторното им отваряне, поддържайки котвата за заетостта и бизнес дейността. И все пак основното му предположение е, че икономическите условия ще се подобрят през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

  Неговите показания дойдоха заедно със забележките на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който сподели пред банковата комисия на Сената, че очаква програмата за главно улично кредитиране на Фед, насочена към предоставяне на заеми за малкия и средния бизнес, да стартира до края на месец май или в първите няколко дни на юни.

   

   

  Федерален резерв фондова борса фючърси щатската фондова борса MRNA

  Оценка на новината

  5.00