• Анализ на щатската фондова борса (31.05.20)

    Анализ на щатската фондова борса (31.05.20)

    Фючърсите на акциите отбелязаха спад на фона на избухналите протести в САЩ

    Анализ на щатската фондова борса (31.05.20)

    Фючърсите на акциите отвориха в по-късен час в неделя вечерта. Това се случи на фона на продължителни протести в някои от най-големите градове в САЩ, които участват и в „надпреварата“ за повторно отваряне след пандемията от коронавирус.

    Протестите са плод на възмущението на избирателите заради смъртта на Джордж Флойд, който беше убит от полицията в Минеаполис миналата седмица. Това е поредният случай на полицейска бруталност срещу невъоръжен чернокож.

    В десетки градове избухнаха демонстрации, придружени от грабежи и унищожаване на някои магазини на дребно, и други големи и малки предприятия. Ескалацията на тези протести накара губернаторите на дузина щати, включително Минесота, Калифорния, Илинойс и Вашингтон, да активират Националната гвардия.

    Редица големи компании временно промениха дейността си, поради насилието, последвало през последните дни. Магазините на Target (TGT), със седалище в Минеаполис, този уикенд бяха затворени или с коригирано работно време. Междувременно технологичният гигант Amazon (AMZN) измести маршрутите за доставка в някои градове поради протестите, а Apple (AAPL) удължи затварянето на магазините на някои от своите търговски обекти, съобщи Bloomberg в неделя.

    Редица други корпоративни мениджъри - включително изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк, изпълнителният директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон и изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай, също споделиха публично своето мнение по отношение на протестите и събитията, които ги причиниха.

    Тези развития съвпаднаха с исторически спад в американската икономика, след избухване на пандемията от коронавирус и мерките за неговото овладяване, което доведе до десетки милиони безработни американци,

    Въпреки че много щати и градове в САЩ започнаха да се подлагат на поетапно възобновяване, много икономисти прогнозират ниски нива. Очаква се майският доклад, определен за публикуване по-късно тази седмица, да покаже увеличаване нивото на безработицата до рекордните 19,6%, което е най-високото ниво от 1948 г. насам, по данни на Бюрото по статистика на труда (BLS).

    Участниците на пазара продължават да наблюдават напрежението между САЩ и Китай. Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че администрацията му ще предприеме действия в отговор на противодействието на Китай в Хонконг, включително премахване на статута на преференциалната търговия с Хонконг със САЩ. Той поиска създаването работна група за проучване на китайски компании, регистрирани на американските фондови борси, във връзка с потенциални нелоялни финансови практики.

    Акциите завършиха петъчната сесия със смесени показатели, поради създалата се ситуация в страната.

    акции фондова борса фючърси

    Оценка на новината

    5.00