• Credit Suisse отчете загуба за първото тримесечие на 275 милиона долара след скандал с хедж фондовете на Archegos

    Credit Suisse отчете загуба за първото тримесечие на 275 милиона долара след скандал с хедж фондовете на Archegos

    През март Credit Suisse коригира своя бизнес за управление на активи.

    Credit Suisse отчете загуба за първото тримесечие на 275 милиона долара след скандал с хедж фондовете на Archegos

    Credit Suisse отчете в четвъртък нетна загуба от 252 милиона швейцарски франка (275 милиона долара) за първото тримесечие, по време на засилен натиск върху банката.

    Според него загубата отразява „значителна такса по отношение на базираната в САЩ хедж фонд в 1Q21 (първо тримесечие), компенсираща положителните резултати в управлението на богатството и инвестиционното банкиране“.

    Това се случва, след като швейцарският кредитор предупреди за големи загуби по-рано този месец след скандал с участието на Archegos Capital, базиран в САЩ хедж фонд, който се срина, след като пое твърде много риск. Credit Suisse заяви, че в резултат на това е необходимо хит от 4,4 милиарда швейцарски франка. Освен това изпълнителният директор на инвестиционната банка - Брайън Чин и главният директор по риска и спазването на законодателството - Лара Уорнър, напуснаха постовете си. Изпълнителният съвет реши да се откаже от бонуси за 2020 г. и също така намали предложения дивидент.

    Скандалът е оказал значителен ефект върху печалбите на банката. Credit Suisse заяви, че коригираните нетни приходи биха достигнали 7,4 милиарда швейцарски франка, с изключение на важни елементи, ако не беше ситуацията с Archegos. Това би представлявало 35% увеличение от преди година.

    „Нашите резултати за първото тримесечие на 2021 г. бяха значително повлияни от такса от 4,4 милиарда швейцарски франка (CHF), свързана с хедж фонд, базиран в САЩ. Загубата, която отчитаме това тримесечие, поради този въпрос е неприемлива“, заяви Томас Готщайн, главен изпълнителен директор на Credit Suisse, в изявление заедно с резултатите от четвъртък.

     

    Предстоят още загуби

    Credit Suisse заяви, че е напуснала 97% от търговските си позиции, свързани с хедж фонда Archegos, и очаква да отчете допълнителна загуба през второто тримесечие от около 600 милиона швейцарски франка.

    Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари заяви в четвъртък, че е открил изпълнително производство срещу Credit Suisse поради загубите си, свързани с колапса на Archegos. Регулаторът също така заяви, че е започнал производство миналия месец срещу банката по случая Greensill.

    „В допълнение към мерките, предприети от банката, FINMA освен това изисква различни мерки за намаляване на риска“, се казва в изявление на швейцарския орган.

    Други акценти в приходите на Credit Suisse за първото тримесечие:

    • Съотношението на капитал CET 1, мярка за платежоспособност на банките, достигна 12,2% спрямо 12,9% в края на 2020 г.
    • Нетните приходи достигнаха 7,6 милиарда швейцарски франка спрямо 5,2 милиарда швейцарски франка през четвъртото тримесечие на миналата година.
    • Общите оперативни разходи спаднаха до 3,9 милиарда швейцарски франка от 5,2 милиарда швейцарски франка през предходното тримесечие.
    • Неговото подразделение за инвестиционно банкиране отчита нетни приходи от $ 3,9 милиарда, което е ръст от 80% в сравнение с преди година.
    • Отделът за управление на богатството отчете нетни приходи от 3,9 милиарда швейцарски франка през тримесечието, което е малко по-високо от преди година.
    САЩ Credit Suisse загуби хедж фонд Archegos

    Оценка на новината

    0