• Паундът продължава да е уязвим

    Паундът продължава да е уязвим

    Най-зле представящата се основна валута в света през 2016 г. започна да печели приятели, пише в свой анализ Bloomberg.

    Паундът продължава да е уязвим

    Най-зле представящата се основна валута в света през 2016 г. започна да печели приятели, пише в свой анализ Bloomberg.

    Фондът Old Mutual Asset Managers, управляващ 327 млрд. паунда (427 млрд. долара) обяви, че е настроен позитивно спрямо представянето на британската валута, след като последните икономически данни във Великобритания сигнализираха, че страната е останала устойчива на фона на вота от референдума за Brexit. Непосредствено след това бичи настроените трейдъри бяха възнаградени с най-голямото седмично повишение на британската валута спрямо долара от повече от месец. 

    Съмненията относно скоростта, с която Фед ще повиши лихвените проценти, възникнали след като гуверньорът на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс каза, че трябва да бъде обмислена политика на определяне на по-високи цели за инфлацията, бяха още един определящ фактор за промяната, коментира базираният в Лондон ръководител на глобалните облигации в Old Mutual Марк Наш преди изявлението на премиера Тереза Мей в петък за процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.

    Протоколът от последното заседание на Фед показа, че централните банкери са разделени по отношение на повишаването на лихвените проценти в близко бъдеще. Това постави долара под натиск и подпомогна британската валута.

    Паундът поскъпваше спрямо по-голямата част от основните си конкуренти през тази седмица. Купувачите преподредиха позициите си, след като данните за инфлацията през юли и молбите за помощи при безработица надминаха очакванията, показвайки, че поне в краткосрочен план Великобритания не оправдава прогнозите, че Brexit ще доведе до икономическо забавяне.

    В края на седмицата обаче инвеститорите напомниха, че паундът остава уязвим на резки промени в настроението на пазарите. Валутата поевтиня с най-голямо темпо за последните две седмици в петък, след като ръководеното от Мей правителство обяви, че ще стартира преговорите за напускане на ЕС през първата част на следващата година.  

    Източник: Investor.bg

    Великобритания паунд Brexit

    Оценка на новината

    0