• Китайската икономика набира скорост през август

    Китайската икономика набира скорост през август

    Китайската икономика набира скорост през август заради правителствените разходи за инфраструктура и продажбите на недвижими имоти, които помагат за стабилизиране на растежа.

    Китайската икономика набира скорост през август

    Китайската икономика набира скорост през август заради правителствените разходи за инфраструктура и продажбите на недвижими имоти, които помагат за стабилизиране на растежа.

    Днес бяха представени серия по-силни от очакваното данни за индустриалното производство, продажбите на дребно и дълготрайните бизнес инвестиции, които сигнализират за отскок на икономическата активност през август след преходните колебливи месеци.

    Индустриалното производство нарасна през август с 6.3% на годишна база след повишение с 6.0% през юли и очаквания за растеж с 6.2%. За първите осем месеца на годината индустриалното производство се повиши с 6% спрямо същия период на миналата година, съвпадайки с прогнозите и с темпото на растеж през периода януари - юли.

    Продажбите на дребно в страната нараснаха през август с 10.6% спрямо година по-рано при очаквания за растеж от 10.2%, достигнат през юли, като това са най-добрите данни за търговията на дребно от началото на годината.

    През периода януари - август дълготрайните бизнес инвестиции в Китай се повишиха с 8.1% след аналогичен растеж през първите седем месец на годината, при прогноза за по-слабо повишение със 7.9%.

    Според анализаторите, правителствените разходи за инфраструктура и нарастването на продажбите на недвижими имоти в големите китайски градове са помогнали за по-солидния от очакваното растеж на индустриалното производство в края на лятото. В същото време продажбите на жилища нарастват с 25.6% през първите осем месец на годината спрямо същия период на 2015 г., но след растеж с 41.2% през периода януари - юли.

    Подобрение през август бележат сектори като производството на цимент, стомана и добива на въглища, тъй като те се възползват от солидните разходи за инфраструктура и за жилищно строителство.

    През първите седем месеца на 2016 година китайските власти инвестираха 962.8 млрд. юана в строителство на пътища и водни канали, като това представлява повишение на този тип инвестиции с 8.2% спрямо година по-рано.

    Инвестициите в недвижими имоти се повишават през август с 6.2% на годишна база след техен анемичен растеж с 1.4% месец по-рано. Трябва да се има предвид, че инвестициите в сектора на недвижими имоти влияят директно върху близо 40% от останалите бизнес сектори в Китай.

    Източник: Forexnews.bg

    китайска икономика

    Оценка на новината

    0