• Японската централна банка отново изненада пазарите

    Японската централна банка отново изненада пазарите

    Японската централна банка (ЯЦБ) остави непроменено равнището на основния лихвен процент на ниво от -0,10%, но изненадващо определи нови рамки за действие на паричната си политика.

    Японската централна банка отново изненада пазарите

    Японската централна банка (ЯЦБ) остави непроменено равнището на основния лихвен процент на ниво от -0,10%, но изненадващо определи нови рамки за действие на паричната си политика. Това предизвика сериозен ръст на основния борсов индекс в Токио Nikkei-225, който бе насърчен от банковите акции, както и упражни натиск над йената, предава Ройтерс. 

    ЯЦБ формулира целева стойност за лихвените проценти по десетгодишните облигации от около 0%. Централната банка също така заяви, че ще продължи своите покупки на активи, докато годишната инфлация надхвърли 2 на сто. По този начин тя формулира целта си за инфлацията още по-агресивно, отколкото досега. Централната банка призна, че може да разхлаби допълнително паричната си политика чрез ново разширяване на паричната база.

    За сметка на това годишната програма за закупуване на облигации остава непроменена на ниво от 80 трлн. йени. И обемите за покупки на борсово търгувани фондове (ETF) и инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS) остават непроменени. 

    Банката обяви освен това, че оставя без промяна досегашните си отрицателни лихви от минус 0,1 на сто. Тези ставки се налагат върху излишъците от задължителните резерви, които търговските банки държат в нея. Тази стъпка трябва да подпомогне институционалните инвеститори, като банките и застрахователи.

    В същото време централната банка призна, че засега не успява да постигне задачата за повишаване на контролируемата инфлация до 2 процента годишно. Дефлацията, продължила над 15 години в Япония, доведе до свиване на производството, съкращаване на инвестициите и топеше доходите на населението. В борбата с нея ЯЦБ осъществи свърхлиберална парична политика, разширявайки годишно паричната база в страната с 80 трилиона йени или с близо 752 млрд. долара по сегашния курс за сметка на изкупуването на държавни облигации и други ценни книжа.  

    След решението йената попадна под силен натиск. След като доларът падна първоначално до 101,01 йени, след анонсирането на решението скочи до 102,78 йени.

    Индексът Nikkei-225 се повиши с 1,2 на сто до 16 692 пункта, насърчен от силното поскъпване на банковите акции. Причината за облекчението е фактът, че изразените в навечерието на срещата опасения за възможно ново понижение на основната лихва още по-дълбоко в негативната територия, не се сбъднаха. По-рано банките в страната логично критикуваха силно негативните лихви, тъй като тези мерки свиват сериозно печалбите им. Книжата на Mitsubishi UFJ се изстреляха с 6,6 на сто, Mizuho FG добави 6% към пазарната си капитализация, а акциите на Sumitomo Mitsui FG поскъпнаха с 6,2 на сто.

    Индексът Schanghai-Composite е почти без промяна на ниво от 3 022 пункта.

    Сега погледите на инвеститорите са насочени към американския Федерален резерв. Очаква се Фед отново да отложи първото за тази година повишение на лихвите

    Японска централна банка

    Оценка на новината

    5.00