• Доларът с печалби за седмицата

    Доларът с печалби за седмицата

    Доларът остава в силни позиции и на път да завърши седмицата с печалби, а инвеститорите очакват данните за продажбите на дребно в САЩ и коментари на представители на Федералния резерв, които могат да затвърдят прогнозите за повишение на американските лихви още тази година.

    Доларът с печалби за седмицата

    Валутни пазари

    Доларът остава в силни позиции и на път да завърши седмицата с печалби, а инвеститорите очакват данните за продажбите на дребно в САЩ и коментари на представители на Федералния резерв, които могат да затвърдят прогнозите за повишение на американските лихви още тази година.

    Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари срещу другите валути, нарасна с 0.1% до 97.615. Това е под вчерашния седем месечен връх от 98.129, но въпреки това е растеж за седмицата от 1% и над 2% за месеца.

    Данните за продажбите на дребно могат да дадат по-добра представа за потреблението. След тях, председателя на Фед Джанет Йелен ще говори на конференцията в Бостън за икономиката на Фед. На нея също ще говори управителя на подразделението на Фед в Бостън Ерик Розенгрен.

    Стенограмата от последното заседание през септември на Фед, оповестена в сряда, накара инвеститорите да увеличат залозите за повишение на лихвите през декември. Пазарите в момента калкулират шанс от 70% за такова развитие.

    Доларът се възползва и от разширяването на преднината на кандидата на демократите за президент Хилъри Клинтън пред съперника и от Републиканската партия Доналд Тръмп. Клинтън е считана като кандидата, чието избиране ще запази статуквото.

    В четвъртък, слаби данни за търговския баланс на Китай спряха устрема на долара. Износа на Китай спадна с 10% миналия месец на годишна база, което е много повече от очакваното.
    Долар/йена се покачи до 103.83 при вчерашен връх от 104.62, най-висока стойност след юли. Ръста на двойката за седмицата е 0.9%.

    Еврото е стабилно на 1.1045 и се възстановява след дъното от вчера на 1.0982, най-ниска стойност след края на юли. За седмицата единната валута отчита спад от 1.4%.
    Стерлингът падна с 0.2% до 1.2221 и отчита за седмицата понижение от 1.7% след 31-годишното дъно през миналата седмица.

    Предложението на премиера на Великобритания Тереза Мей да привлече законодателите в процеса на напускане на ЕС успокои някои инвеститори и намали страховете за твърдо приземяване при Брексит.

    Металите падат заради силата на долара

    Златото пада днес, а акциите растат. Долара също поскъпва заради очакванията, че Федералния резерв ще увеличи лихвите преди края на годината. Спот цената слезе с 0.1% до 1256.50 долара за тройунция. Метала е на път да завърши седмицата почти без промяна.

    Търгуващите купуват на сегашните нива, въпреки несигурността около президентските избори в САЩ, където една победа на Клинтън ще доведе до поскъпване на долара и ще свали златото. 
    Пазарите в момента изчакват данните за продажбите на дребно в САЩ, както и коментарите на председателя на Фед Джанет Йелен на икономическа конференция в Бостън. Очакванията са да не настъпи промяна в траекторията на лихвите и най-вероятно те да бъдат повишени през декември, което би дало сила на долара и би оказало натиск върху златото.

    Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust нараснаха в четвъртък с 0.28% до 961.57 тона.

    При другите благородни метали среброто се понижи с 0.3% до 17.39 долара. Металът е на път да завърши трета поредна седмица със загуби. Платината пада за пети пореден ден с 0.3% и е на 933.75 долара за тройунция. Белият метал е със спад от 3% за седмицата. Паладиума губи 0.3% и е на 636.10 долара като преди това удари три месечно дъно от 633.22 долара. Неговият спад за седмицата е 4%.

    Техническите индикатори оказват подкрепа на петрола

    Петрола нарасна днес благодарение на по-свития пазар на горивата в САЩ и техническите индикатори, които привлякоха купувачи. След спад в началната търговия, сорта Брент е на 52.08 долара.

    Лекият суров петрол слезе под 50 долара в четвъртък, но днес е на 50.63 долара за барел. Ръст от 19 цента спрямо последното затваряне.

    Министерството на енергетиката в САЩ обяви вчера спад от 3.7 милиона барела на дестилатите, които включват дизел и топло гориво. Понижението при бензина е от 1.9 милиона барела. В същото време обаче запасите на суров петрол нараснаха за първи път през последните шест седмици. Тяхното увеличение е от 4.9 милиона барела в седмицата до 7 октомври и на нива от 474 милиона барела.

    Сорта Брент пък получава подкрепа от техническите индикатори, които привлякоха инвестиции от участниците на пазара. Скорошният пробив на съпротива показва, че най-малко препятствия ще има при покачване цената на петрола.

    Финансовият сектор повлече Уолстрийт надолу

    Американските акции паднаха в четвъртък, а начело на понижението беше финансовия сектор. Слаби икономически данни от Китай също оказаха натиск. В края на деня обаче покачването на цената на петрола ограничи загубите.

    Дау Джоунс загуби 45.26 пункта или 0.25% до 18 098.94. Стандард енд Пуърс слезе с 6.63 пункта или 0.31% до 2132.55. Насдак се понижи с 25.69 пункта или 0.49% до 5213.33. Дау Джоунс се възстанови от интрадневно дъно на 17 959.95.

    долар доларът се запазва силен

    Оценка на новината

    0