• Край на растежа на цената на въглищата

    Край на растежа на цената на въглищата

    През ноември с около 8% са спаднали цените на въглищата на австрийската минна компания Newcastle и сега достигат 105 долара за метричен тон.

    Край на растежа на цената на въглищата

    През последните шест месеца цените на въглищата нараснаха двойно, обаче след като Китай реши да намали рестрикциите при добива, за първи път показа отслабване. Прекаленото регулиране на сектора доведе до вдигането на цените. През ноември с около 8% са спаднали цените на въглищата на австрийската минна компания Newcastle и сега достигат 105 долара за метричен тон. Цената беше 115 долъра - от 2012г. най-високата насам.

    Рестрикциите ще отпаднат и ще бъдат добавени 54 работни дни за мините, след като първоначалния план на Пекин да намали сериозно производството на въглища се промениха. Китай взе това решение точно през зимния сезон, когато потреблението достига най-восоките си нива. От Рейтинговата агенция Fitch коментираха, че вдигането на цените няма да продължи и че промяната на китайското правителство ще успокои пазара.

    Анализатори прогнозират, че няма изгледи цените да достигнат на нивото си от миналата година и тъй като голямото увеличаване на цените през годината доведе до надценяване на въглищата, спадът е необходим, но няма да разтърси пазара изцяло.

    въглища Newcastle

    Оценка на новината

    0