• Изпълнението на споразумението с ОПЕК повишава цената на петрола

    Изпълнението на споразумението с ОПЕК повишава цената на петрола

    Изпълняването на споразумението с ОПЕК за съкращение на добива е една от основните причини за регистрирането на по-висока цена на петрола в днешната сесия.

    Изпълнението на споразумението с ОПЕК повишава цената на петрола

    Изпълняването на споразумението с ОПЕК за съкращение на добива е една от основните причини за регистрирането на по-висока цена на петрола в днешната сесия. В началото на днешния ден, фючърсите на Брент поскъпнаха с 0.32% и се търгуват на цена от $55.99 за барел.

    Въпреки високото производство и високите запаси на петрол в САЩ, WTI също отбелязва ръст от 0.28%, достигайки до $53.55 за барел. Преди няколко дни се появи твърдение, че ОПЕК може да удължи действието на споразумението за ограничаване на добива, ако запасите на петрол не спаднат и не спре излишното предлагане на пазара.

    За момента изпълнението на споразумението е на 90%. Напомняме, че споразумението предвижда страните извън картела да намалят добива си с 1.8 млн. барела на денонощие до месец юни тази година. Данните на Международната агенция по енергетика също сочат, че за момента страните спазват пакта. 

    В същото време анализаторите смятат, че ръстът на чистите дълги позиции по договорите с WTI ще доведе до риск от отрицателна динамика и ще направи пазара на петрола уязвим.

    ОПЕК ръст в цената на петрола споразумение за намаляване добива на петрол

    Оценка на новината

    5.00