• Как най-стабилната валута изгуби доверието на инвеститорите?

    Как най-стабилната валута изгуби доверието на инвеститорите?

    Всеки ден четем за доброто представяне на долара, еврото, йената и всички други валути.

    Как най-стабилната валута изгуби доверието на инвеститорите?

    Всеки ден четем за доброто представяне на долара, еврото, йената и всички други валути. Но всъщност най-добре представящата се валута в световен мащаб е друга. Става въпрос за азербайджанския манат.

    Въпреки силата на тази валута, тя не предизвиква доверието на инвеститорите. Причината за това е, че преди 2 години, манатът загуби повече от половината си стойност. Азерската валута се бори цяло десетилетие, за да достигне до инвеститорското доверие и само една девалвация, за да го изгуби.

    Татяна Крючина, счетоводител, казва, че „ако имах долари, щях да ги продам за манат, защото това е най-ненадеждната валута“. Сегашното завръщане на валутата говори за нерекъснатата, все още, връзка между икономиката й и двицифрената инфлация и валутните сътресения, както и с възстановяването й след първото й свиване за 20 години.

    Експертите смятат, че по-голямата част от населението смята настоящето състояние на валутата за временно и породено от сезонни фактори. Очакванията са спадът на валутата да се завърне тази година, заради понижаването цената на петрола.

    Повече азерски граждани държат своите спестявания в чужда валута, за да не ги изгубят би евентуален огромен спад. Доларовите депозити в азерските банки се е увеличил до 81,3% през януари, а само до преди месец той е бил 79,6%,

    азербайджански манат търговия с валута най-добре представяща се валута азерски манат

    Оценка на новината

    0