• САЩ е основна причина за пренасищането на петролния пазар

    САЩ е основна причина за пренасищането на петролния пазар

    Нарастващото предлагане на петрол отново подкопава опитите на ОПЕК за подкрепа на цените.

    САЩ е основна причина за пренасищането на петролния пазар

    Нарастващото предлагане на петрол отново подкопава опитите на ОПЕК за подкрепа на цените. Днес цената на черното злато се задържа на нива около 7-месечно дъно. Американския WTI нарасна с 0,05%, достигайки цена от $44,45 за барел. Бенчмаркът на Европа достигна $46,97, като поскъпна с 0,13%.

    Спрямо края на миналия месец петрола е поевтинял с около 15%. Тогава ОПЕК и страните производителки се договориха съкращенията в добива да продължат поне до края на първото тримесечие на 2018г.

    По последни данни става ясно, че за момента страните не спазват споразумението. Според инвестиционната банка Morgan Stanley петролните резерви и продукти в Китай, ОИСР и други страни извън ОИСР са увеличи производството с около 1 млн. барела на денонощие.

    Основна причина за пренасищането на пазара е САЩ. Миналата седмица отново се отчете повишение на нефтените платформи за 22-ри пореден път.
    Все пак сделката на ОПЕК върви в правилната посока, смятат анализатори. За да се постигне целта, обаче, трябва да се положат много усилия.

    цена на петрола Brent WTI петролен пазар Morgan Stanley

    Оценка на новината

    5.00