• Въпреки ръста на SOFIX, българските акции остават сравнително ниски

    Въпреки ръста на SOFIX, българските акции остават сравнително ниски

    Макар и българският индекс Sofix да е с най-висок ръст сред индексите в Европа и САЩ, българските акции са най-евтини и с най-нисък потенциал за растеж.

    Въпреки ръста на SOFIX, българските акции остават сравнително ниски

    Макар и българският индекс Sofix да е с най-висок ръст сред индексите в Европа и САЩ, българските акции са най-евтини и с най-нисък потенциал за растеж. Sofix успя да нарасне с над 50% само за 12 месеца.

    През последната година Sofix и BGBX40, които са двата български индекса, представителни за ликвидните компании на пазара, успяват да надминат борсите в Европа и САЩ. Веднага  след българските индекси се нареждат румънският и немският с ръст от 32% и 33%. Следва ги полският индекс WIG20 с ръст от 31%.

    „Макар ръстовете на българската борса, не смятам че може да се говори за балон. Ако сравним показателите цена/печалба за акция на отделните пазари ще видим, че Sofix е с най-ниска стойност. Българският индекс е с показател P/E 9,84, докато останалите индекси регистрират показатели над 10.“, коментира Татяна Василева, ръководител анализи на ЕЛАНА Трейдинг.

    Пазарът показва потенциал за растеж, в сравнение със съседните борсови пазари. Чуждестранните инвеститори биват силно привлечени от добрата оценка на дивидентите и капиталовата доходност.

    акции Българска фондова борса Sofix БФБ BGBX40 цени на акциите

    Оценка на новината

    5.00