• Българските вложители в акции намаляват

    Българските вложители в акции намаляват

    Българските инвеститори влагат все по-малко в акции

    Българските вложители в акции намаляват

    През последните месеци данните от Централния депозитар сочат, че е налице свиване на броя на българските инвеститори, които влагат средстваа си в акции.

    Въпреки това някои компании успяват да увеличат акционерите си и то доста силно с нива над 15%. Сред тях е Елана Агрокредит АД, която покачва броя на акционерите си с 22,02%. Предвижда се догодина процентът да е двойно по-голям, заради  двойното увеличение на капитала, което планират от компанията. Второ място по ръст на акционерите заема Сирма груп холдинг АД, която увеличаваброя на  вложителите си в акции със 17,66%. На трето място по повишение на акционерите се позиционира Софарма АД, която отчита ръст на акционерите си в размер на 11,63%. Силни ръстове в броя акционери отчитат още ЧЕЗ Разпределение България АД с 8,07%, което вероятно се дължи на процедурата за продажба на дружеството.

    Най-бързо намалява броя на акционерите в Евроинс АД, след като дружеството вече е непублично и Централен депозитар не обявява данни за него. Българо-американската кредитна банка АД отчита спад с 6,04%, както и Първа инвестиционна банка- с 5,36%, Спиди АД- с 4,89%, Трейс груп холд АД- с 4,53% и други.

    Равносметката от данните изнесени от Централния депозитар е следата- наблюдава се повишение на броя акционери при 12 компании, при Билборд АД няма промяна, а при 27 има понижение.

     

    бизнес новини форекс акции компании акционери български вложители

    Оценка на новината

    0