• Азиатските пазари отчитат ръст в началото на годината

    Азиатските пазари отчитат ръст в началото на годината

    Производствената активност в Китай надхвърли очакванията и оказа подкрепа на азиатските пазари

    Азиатските пазари отчитат ръст в началото на годината

    Първата търговска сесия на азиатските борси завърши положително, тъй като данните за индекса на производствената активност в Китай са доста добри. Основният показател в Хонконг Hang Seng отбелязва ръст от почти 2% до 30 515,31 пункта, достигайки най-високите си нива от 2007 г. Неговото позитивно представяне се дължи на доброто състояние на технологичния и банковия сектор, както и на сектора на недвижимите имоти. Индексът на производствената активност в Китай достигна 51,5 пункта за декември, което е над прогнозите от 50,6 пункта на анализаторите.  Четиримесечният връх за показателя се дължи на солидното производство и новите поръчки.

    Пазарите в континенталната част на страната също се представят добре след оптимистичните икономически данни. Индексът Shanghai Composite се придвижва на положителна територия с ръст от 1,24% и затвори на ниво от 3 348,33 пункта.

    В Австралия измерителят S&P/ASX 200 приключи сесията със спад от 0,06% до 6 061,3 пункта. На борсата в Южна Корея показателят Kospi отчете ръст с 0,49% до 2479,65 пункта.

    Борсите в Япония, Нова Зеландия и Тайланд днес бяха затворени, заради по-дългата ваканция. 

    бизнес новини форекс фондови пазари борси азиатски борси

    Оценка на новината

    5.00