• Несигурно начало на седмицата за цените на петрола

    Несигурно начало на седмицата за цените на петрола

    Като причина за несигурния старт на седмицата за цените на петрола се посочва становището на Саудитска Арабия, че ще продължи да ограничава износа си на суровината в съответствие с квотната сделка на ОПЕК.

    Несигурно начало на седмицата за цените на петрола

    Днес американският суров петрол WTI отчете увеличение с 11 цента, равняващо се на 0,17%, и достигна цена от 63,66 долара за барел, а петрола сорт Брент отбеляза минимален спад от 1 цент до 67,03 долара за барел.

    По-рано през деня и двата сорта достигнаха най-високите си нива от три седмици.

    През изминалата седмица WTI отбеляза ръст на цената си с почти 3%, а Брентът - с около 3,8%.

    Покачването на цените допънително е стимулирано от становището изказано от саудитския петролен министър Халид ал-Фалих, че производството на страната в периода януари-март ще бъде под квотите, а износът ще бъде средно със 7 млн. барела на ден по-малко. Той отбеляза още, че Саудитска Арабия се надява ОПЕК и съюзниците ѝ да успеят да намалят квотите през 2019 година и да създадат постоянна рамка за стабилизиране на петролните пазари, след като сегашната сделка приключи тази година.

    От друга страна обаче в САЩ миналата седмица американските енергийни компании са добавили един петролен кладенец, което е петото поредно седмично увеличение. Така общият им брой става 799 – най-високото ниво от април 2015 г.

    бизнес новини петрол форекс цени Увеличение Brent WTI

    Оценка на новината

    5.00