• Военният конфликт в Либия повиши цената на петрола

    Военният конфликт в Либия повиши цената на петрола

    Американският суров петрол и сорта Брент достигнаха най-високите си стойности от ноември миналата година

    Военният конфликт в Либия повиши цената на петрола

    Цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от 5 месеца насам, в резултат на ограничените доставки от ОПЕК, американските санкции срещу Иран и Венецуела, и военния конфликт в Либия.

    Международните фючърси на сорта Брент се търгуваха на цена от 70.66 за барел - с 32 цента, или с 0.5% повече, в сравнение с последното им затваряне.

    Фючърсите на щатския лек суров петрол се увеличиха с 30 цента, или с 0.5%, до 63.38 долара за барел.

    „Продължаващото намаляване на доставките на ОПЕК и санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела са основният двигател на цените през цялата година“, каза Хюсеин Сайед, главен пазарен стратег на брокерската компания FXTM, пред Ройтерс. "Последният тласък, обаче, беше породен от ескалацията на напрежението в Либия, което е допълнителна заплаха за сигурността на доставките", добави той.

    Въпреки множеството фактори, които дърпат цените нагоре, все още би могло да се стигне до поевтиняване на петрола тази година.

    Русия участва в споразумението си с ОПЕК да задържи продукцията, но може да увеличи производството си, ако споразумението не бъде удължено преди изтичането му на 1 юли, стана ясно от думите на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

    Производството на руски петрол постави национален рекорд от 11.16 милиона барела през миналата година.

    В САЩ производството на суров петрол пък достигна световен рекорд от 12.2 милиона барела в края на март.

    ОПЕК Brent рекорд американски суров петрол

    Оценка на новината

    0