• ОПЕК+ възнамерява да продължи с ограниченията в доставките

    ОПЕК+ възнамерява да продължи с ограниченията в доставките

    Фючърсите на двата основни вида суров петрол се повишиха в понеделник

    ОПЕК+ възнамерява да продължи с ограниченията в доставките

    Цените на петрола се покачиха в понеделник, след като ОПЕК и съюзниците на организацията сигнализираха, че ще удължат споразумението си за ограничаване на добива поне до края на 2019 г. по време на срещата си във Виена тази седмица, съобщава „Ройтерс”.

    Фючърсите на петрола Brent с доставка през септември се повишиха до 66.75 долара за барел.

    Фючърсите на американския лек суров петрол за август се покачиха с 1.67 долара до 60.14 долара за барел, след като по-рано достигнаха най-високите си стойности за последните пет седмици - от 60.28 долара за барел.

    Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители - съюз, известен като ОПЕК+, се срещат в понеделник и вторник, за да обсъдят съкращенията на доставките на фона на нарастващото производство в САЩ.

    „Видно е, че групата на страните-производителки е повече от готова да жертва пазарен дял в името на един балансиран пазар. Наградата за тази жертва всички я видяха тази сутрин: Фючърсите на двата основни вида суров петрол са се увеличили с повече от 1.50 долара за барел, каза анализаторът на PVM Тамас Варга.

    В неделя руският президент Владимир Путин заяви, че се е споразумял със Саудитска Арабия да продължат със съществуващите ограничения в петролния добив от 1.2 милиона барела дневно, за период от 6 до 9 месеца.

    Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих каза, че споразумението най-вероятно ще бъде удължено с още девет месеца и не са необходими по-големи ограничения .

    Цените на петрола са подложени на нов натиск през последните месец, заради нарастващите запаси в САЩ и забавянето на световната икономика.

    Междувременно, финансовите пазари бяха подкрепени от затоплянето в отношенията между САЩ и Китай, след като лидерите на двете най-големи световни икономики се договориха в събота да възобновят търговските преговори.

    САЩ русия суров петрол Саудитска Арабия ОПЕК фючърси Кита

    Оценка на новината

    0