• Китайският юан с най-ниската си стойност спрямо долара за десетилетие

    Китайският юан с най-ниската си стойност спрямо долара за десетилетие

    На „Уолстрийт” настъпи понижение, а курсът юан-долар задълбочава търговските страхове

    Китайският юан с най-ниската си стойност спрямо долара за десетилетие

    Фючърсите на борсовите индекси в САЩ натрупаха повече загуби в понеделник, след като китайският юан достигна най-ниската си стойност спрямо долара за десетилетие, стимулирайки разпродажбата на акции на търговските концерни в петък, което пък доведе до най-лошото седмично представяне на S&P 500 за 2019 година, предава агенция „Ройтерс”.

    В понеделник Китай позволи юанът да се обезцени над психологическото ниво от 7 юана за долар за първи път след 2008 година. Според анализаторите това е знак, че Пекин може да толерира обезценяването на собствената си валута, която пък може допълнително да разпали търговския конфликт със САЩ.

    И трите основни индекса на „Уолстрийт” се понижиха рязко в края на миналата седмица, след като президентът Доналд Тръмп наруши временно примирие, заплашвайки с още един кръг от митнически тарифи за китайския внос.

    Подкрепата, която пазарите още от май очакваха да дойде с разхлабване на паричната политика от страна на Федералния резерв, също се изпари след изявлението на Фед миналата седмица.

    S&P 500 и Dow e-minis EScv1 1YMcv1 паднаха с около 1.4%, докато фючърсите на Nasdaq NQcv1, силно изложени от производителите на чипове и други световни технологични играчи на китайските пазари, потънаха с 1.7%.

    Акциите на Apple Inc (AAPL.O) се понижиха с 2.5% при предпродажбената търговия, тъй като анализаторите очакваха заплахата от новите тарифи да навреди на търсенето на флагмана й iPhone, докато акциите на производителите на чипове Advanced Micro Devices Inc (AMD.O), Nvidia Corp (NVDA.O), Micron Technology Inc (MU.O) и Intel Corp (INTC.O) спаднаха между 1.4% и 3.4%.

    Акциите на индустриалните мастодонти Boeing Co (BA.N) и Caterpillar Inc (CAT.N) паднаха съответно между 2% и 1.3%.

    долар Юан Уолстрийт понижение търговска война между САЩ и Китай световна икономика

    Оценка на новината

    0