• ЕЦБ намалява основната лихва, рестартира и покупките на облигации

    ЕЦБ намалява основната лихва, рестартира и покупките на облигации

    Европейската централна банка намали лихвения процент по депозитите за банките с 10 базисни пункта до рекордно ниското ниво от -0.5 на сто

    ЕЦБ намалява основната лихва, рестартира и покупките на облигации

    Европейската централна банка одобри нов пакет стимулиращи мерки, както се очакваше, като намали лихвените проценти за депозитите на банките и одобри нов кръг от покупки на облигации, за да подкрепи растежа на еврозоната и да спре притеснителния спад на инфлацията.

    ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите с 10 базисни пункта до рекордно ниското ниво от -0.5 на сто, и от ноември ще възобнови покупките на облигации в размер на 20 милиарда евро на месец, се казва в съобщение на банката, свързано с разхлабването на паричната политика.

    С аргументи като понижението на инфлацията, преодоляващата рецесия Германия, и глобалната търговска война, подкопаваща доверието на потребителите, ЕЦБ имаше всички основания да подкрепи икономиката и единственият въпрос беше колко обширени ще бъдат стимулите, обобщава агенция „Ройтерс”.

    „Управителният съвет очаква закупуването на облигации да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се засили въздействието на лихвените проценти, се казва в изявлението на ЕЦБ за паричната политика.

    ЕЦБ също облекчи условията по дългосрочните си заеми за банките и въведе диференцирана депозитна ставка, за да ги подпомогне.

     

    ЕЦБ парична политика облигации Марио Драги основна лихва стимулиращи икономически мерки

    Оценка на новината

    0