• Защо пазарите игнорират покачващата се инфлация?

    Защо пазарите игнорират покачващата се инфлация?

    Увеличението на инфлацията през последните месеци се дължи на несъответствие между огромно количество задържано търсене и ограничено предлагане на стоки и услуги.

    Защо пазарите игнорират покачващата се инфлация?

    Потребителските цени току-що отчетоха най-големия си едномесечен скок от близо 13 години. Факт, който може да изкуши някои да стигнат до заключението, че горещата американска икономика е на ръба на ''избягалата'' инфлация.

    Но скокът в отчитането на индекса на потребителските цени през юни 2021 г. всъщност може да е малко повод за тревога.

    Това е така, защото значителна причина за общото увеличение на цените е благодарение на замайващото покачване в една изолирана област на икономиката: цените на употребяваните автомобили.

    „Заглавията със сигурност имат шокова стойност; обаче, след като разберете, че една трета от увеличението са цените на употребявани автомобили, преходната картина става по-ясна“, сподели Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial Group. „Инфлацията нараства, но нещата не са се променили съществено.“

    Коментарите на Кокс дойдоха само минути след като Министерството на труда публикува своя доклад за CPI от юни 2021 г., който показва, че цените, плащани от потребителите, са се увеличили с 5,4% в сравнение с преди година - най-големият скок от август 2008 г. Основен CPI, който премахва летливите хранителни и енергийни компоненти, нарасна с 4,5%, най-остър ход за тази мярка от септември 1991 г. насам.

    Пазарите, които през последните месеци се предпазиха от покачващите се цени, запазиха хладнокръвие и след покачването на инфлацията.

    S&P 500 беше по същество непроменен малко след отварянето и 10-годишната доходност на Министерството на финансите всъщност падна, а не реакцията, която може да се очаква от такъв горещ доклад за инфлацията.

    Увеличението на инфлацията през последните месеци се дължи на несъответствие между огромно количество задържано търсене и ограничено предлагане на стоки и услуги, което Covid-19 направи недостъпно за почти цялата 2020 г. Хиляди американци, надяващи се най-накрая да пътуват през 2021 г. помогна да се повишат цените на петрола и бензина, както и на самолетните билети. Това желание за пътувания също подхранва исторически апетит за употребявани автомобили.

    Иън Линген, ръководител на американската стратегия за лихвените проценти в BMO Capital Markets, повтори оценката на Cox за броя на инфлацията през юни. Той отбеляза, че цените на употребяваните леки и товарни автомобили са се повишили с повече от 10% на месец и около 45% през последните 12 месеца.

    Тези видове цифри, макар и впечатляващи, са по-скоро изопачаващи, отколкото отразяващи по-голямо повишение на цените във всички сектори, отбеляза Линген.

    САЩ инфлация пазари CPI

    Оценка на новината

    5.00