• Как се представи България в международните класации през 2015 година?

    Как се представи България в международните класации през 2015 година?

    След преглед на докладите на водещите международни организации, които оценяват икономическото развитие на страните, се оказва, че в позициите на България не настъпват кардинални промени.

    Как се представи България в международните класации през 2015 година?

    В класацията на Световния икономически форум – „Индекс на глобалната конкурентноспособност“ България запазва 54-то място вече два последователни години. Макроикономическата стабилност в България продължава да бъде сред най-добре оценените критерии, според този индекс. Това показва обзорът на отдел „Икономически анализи и политика“ в БТПП.

    След преглед на докладите на водещите международни организации, които оценяват икономическото развитие на страните, се оказва, че в позициите на България не настъпват кардинални промени.

    Нашата стана запазва позицията си през 2015 година спрямо 2014 и при класирането по „Брутен вътрешен продукт на глава от населението“ (93-то място). С по едно място назад отстъпваме в „Индекса на човешко развитие“ (59-та позиция за 2015 година) и по „Индекса на бюджетна прозрачност“ (18-то място за 2015 година).

    По-голям ръст се забелязва в класирането на България по икономическа свобода. През 2014 година страната ни е заемала 61-во място, а през 2015 година вече сме се придвижили напред до 55-та позиция. Според доклада на The Heritage Foundation, България е предприела стъпки за контрола на бюджетните дефицити и публични задължения, но едновременно с това са необходими по-нататъшни реформи – институционални, които да насърчат независимостта на съдебната система.

    Данните показват значителен спад при класирането ни по „Индекс на право и собственост“. Тук влошаваме представянето си с цели 18 позиции. През 2014 година страната ни е заема 50-то място, докато през 2015 година падаме до 68-ма позиция по този индекс.

    Влошаване е регистрирано в позицията на България при класациите, отчитащи условията за правене на бизнес. Според доклад на Световната банка „Doing business”  държавата се класира  на 38-ма позиция от общо 189 страни. За сравнение през 2014 година България е била с 2 места по-нагоре – 36-та позиция. В тази класация най-слабо ни е представянето по критерия „Свързване с електричество“, където сме на 100-но място. В класацията на Forbes „Най-добри страни за правене на бизнес“ отново отстъпваме с 3 позиции – от 42-ро място през 2014 година на 45-то място за 2015 година.

    международни класации българска икономика БТПП "Индекс за глобална конкурентноспособност "Индекс за човешко развитие условия за правене на бизнес

    Оценка на новината

    0