• Очаква се ръст на българската икономика, съобщава ЕБВР

    Очаква се ръст на българската икономика, съобщава ЕБВР

    Очаква се българската икономика през 2016 – 2017 г. да расте с по 2,5%, според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

    Очаква се ръст на българската икономика, съобщава ЕБВР

    Очаква се българската икономика през 2016 – 2017 г. да расте с по 2,5%, според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

    Оценката за тази година е ревизирана в положителна посока. Това става ясно от очакванията на международната финансова институция. Именно вътрешното търсене, обаче ще е първостепенният фактор, който ще способства за растежа през тази и следващата година, твърди ЕБВР.

    Очакваният ръст от 2,5% за 2016 би бил малко по-бърз от прогнозираните 2,4% средно за региона на Югоизточна Европа, в който ЕБВР причислява България, заедно със страни като Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Македония, Гърция, Косово, Черна гора, Румъния и Сърбия. ЕБВР залага, че най-силен икономически ръст от 4 на сто ще запишат Румъния и Черна гора, а единствена Гърция ще отчете спад на икономиката. 

    Всички тези прогнози се основават на спада на цените на петрола, нарасналата волатилност на глобалните финансови пазари, по-слабите капиталови потоци към развиващите се пазари в целия свят, слабостите при глобалната търговия и увеличеното геополитическо напрежение.

    ЕБВП прогнозират от Централна Европа, Прибалтика и Югоизточна Европа да извлекат полза от ниските разходи за енергоносителите. 

    За Русия се прогнозира рецесия и през 2016 г., като за свиването от 1,2 на сто ще допринесат ниските цени на петрола и ограничената способност за осигуряване на финансиране за инвестиции. Едва през 2017 институцията прогнозира ръст – от 1 на сто. Турция пък е една от страните, която е изложена най-много на резките промени в капиталовите потоци. 
     

    икономика Европейската банка за възстановяване и развитие ЕБВП растеж

    Оценка на новината

    0