• Нивото на чуждестранните инвестиции в страната е рекордно ниско

    Нивото на чуждестранните инвестиции в страната е рекордно ниско

    Въпреки, че българската икономика расте, а безработицата намалява, един показател, определящ устойчивостта на ръста, се забавя.

    Нивото на чуждестранните инвестиции в страната е рекордно ниско

    Въпреки, че българската икономика расте, а безработицата намалява, един показател, определящ устойчивостта на ръста, се забавя. Става въпрос за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Тези инвестиции са прецедент за създаване на нови работни места и иновации, както и за повишаване конкурентоспособността на страната.

    По последни данни на БНБ, в края на декември стойността на ПЧИ е била 682 млн. евро. Отбелязва се спад от 60% на годишна база. Това ниво не е достигано от 1998г., когато България се възстановяваше от политическа и финансова криза. Тогава стойността на чуждестранните инвестиции беше 600 млн. лв.

    През изминалата година е продължила тенденцията на реинвестиция на печалба. Голяма част от компаниите в страната, с чуждестранно участие, са направили вложения от 640 млн. лв., които са спечелени през предходните години.

    Дяловият капитал, за предходната година, възлиза на 222.3 млн. евро. Отбелязва се спад с 881.2 млн. евро в сравнение с 2015г. Толкова ниска стойност е отбелязвана само през 1996г., когато банките фалираха и на лице беше хиперинфлация.
    За сметка на всичко това, се наблюдава изтегляне на дългови инструменти – дъщерни фирми и дружества започват да връщат заемите си към компаниите-майки.

    чуждестранни инвестиции Преки инвестиции спад в преките чуждестранни инвестиции реинвестиция на печалба

    Оценка на новината

    0