• Чуждестранните инвеститори имат все по-голям интерес към България

    Чуждестранните инвеститори имат все по-голям интерес към България

    В БАИ са постъпили 28 заявления за сертифициране на инвестиционни проекти на обща стойност 432 млн. лв.

    Чуждестранните инвеститори имат все по-голям интерес към България

    Стамен Янев, директор на Българската агенция по инвестиции (БАИ) коментира, че въпреки икономическото напрежение и предсрочните избори в България, инвеститорите все още имат интерес към страната. То се затвърждава от данните на БНБ, които сочат, че през първия месец на годината е отчет ръст от 92% на чуждите инвестиции.

    В БАИ са постъпили 28 заявления за сертифициране на инвестиционни проекти на обща стойност 432 млн.лв Те би трябвало да разкрият 5000 работни места. В същото време, от началото на тази година БАИ е сертифицирала 8 проекта, които ще предложат работа на над 3000 човека.

    Тези проекти основно са насочени към производство на авточасти, ИТ технологии и здравеопазване. Най-големите инвеститори у нас са Германия и Холандия, но БАИ наблюдава ръст на инвестициите от страна на Великобритания. Данъчната ни система и работната ни сила се посочват като основни критерии за привличане на нови инвеститори.

    Според Янев новото правителство трябва да продължи да работи за намаляване на административната тежест за бизнеса. Плоския данък също трябва да бъде запазен. Това са практики, които би трябвало да привличат инвеститори към страната ни и да развиват силна икономика.

    инвеститори чуждестранни инвестиции инвеститори в България БАИ

    Оценка на новината

    0