• Немските инвеститори смятат, че корупцията е основен проблем в България

    Немските инвеститори смятат, че корупцията е основен проблем в България

    Едни от най-големите пречки пред развитието на бизнеса в България е корупцията. Този проблем се изтъква дори от немски инвеститори, дошли в България.

    Немските инвеститори смятат, че корупцията е основен проблем в България

    Едни от най-големите пречки пред развитието на бизнеса в България е корупцията. Този проблем се изтъква дори от немски инвеститори, дошли в България. Според тях борбата с корупцията в България не е достатъчна и не е ефективна. Именно корупцията поставя страната ни на задни позиции в Централна и Източна Европа.

    Въпреки това, от анкетата на Германо-българската индустриално-търговска камара става ясно, че България все още привлича инвеститори, въпреки проблема с корупцията. Немските инвеститори смятат и други проблеми, като липсата на публична администрация, липса на политическа и социална стабилност, непрозрачност при обществени поръчки и други.

    От анкетата става ясно, че 83% от запитаните смятат, че политическата криза в страната ще се отрази негативно на българската икономика.
    България, обаче заема челни ппозиции по критерия цена на работната сила и данъчна тежест.
    90% от немските участници в анкетата отговарят положително на въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България“. Това е с 6% повече, в сравнение с миналата година.

    Цели 62% смятат, че тази година предприятията им ще се развият. Малко по-скептично се гледа на износа, но все пак 5% смята, че той ще се увеличи до края на годината. Цели 47% планират да направят по-голяма инвестиция тази година. Цели 48% планират да отворят нови работни места.


     

    икономика Корупция развитие предприятия

    Оценка на новината

    0