• Разходите за труд растат с невиждано темпо

    Разходите за труд растат с невиждано темпо

    През първото тримесечие на 2017г. работодателите са увеличили разходите си за труд с 10.1% спрямо първото тримесечие на 2016г.

    Разходите за труд растат с невиждано темпо

    През първото тримесечие на 2017г. работодателите са увеличили разходите си за труд с 10.1% спрямо първото тримесечие на 2016г. Толкова силен ръст беше наблюдаван последно през 2009г. Тогава, обаче, тенденцията вървеше в противоположна посока, след 25%-те ръстове през 2007г. и 2008г. Най-голям принос в увеличението имат осигуровките и обещетенията.

    От анализа на Национален статистически институт става ясно, че заплатите растат с невиждано темпо от 9 години насам. През първите три месеца на годината разходите около възнагражденията са се увеличили с 9.9%. Ако ръстът на заплатите се разглежда по сектори, то най-нисък е този в сектора на хотелиерството и ресторантьорството (1,4%), а най-силен е при оперирането с недвижими имоти (15,4%).

    Значително увеличение се наблюдава и в сектора на услугите, където ръстът е в размер на 10,6%. Съвсем незначителна е разликата при увеличението в индустрията – 10,5%.
    Наблюдава се нарастване и при регулираните сектори, като образование, където учителските заплати бяха вдигнати с 10% през март и администрацията, където нарастването отново е 10%.

    С 9,9% се увеличават и разходите за един отработен час през първото тримесечие на тази година, спрямо същия период на 2016г. Извън възнагражденията, разходите за труд се увеличават с 11,2%.

    разходи за труд възнаграждения увеличение на разходите за труд

    Оценка на новината

    0