• Търговците трябва да прекратят кешовите плащания

    Търговците трябва да прекратят кешовите плащания

    През последните 10 години средната работна заплата в страната е нараснала с цели 123%, а приходите от данъци „Общ доход“ са нараснали само със 64%.

    Търговците трябва да прекратят кешовите плащания

    През последните 10 години средната работна заплата в страната е нараснала с цели 123%, а приходите от данъци „Общ доход“ са нараснали само със 64%. По този начин хазната губи около 1 млрд. лв. годишно от неплатени данъци. Това е ясен индикатор за огромния обем сива икономика в България.

    Картовите разплащания са един от най-добрите инструменти за борба със сивата икономика, смятат експерти. Това мнение споделят и 85% от общо 800-те анкетирани по въпроса българи. Проучването беше проведено от Mastercard. Според компанията въвеждането на данъчни облекчения при електронно плащане е добра идея, която би могла да намали драстично сивия сектор.

    Търговците също трябва да бъдат стимулирани да прекратят кешовите плащания. Според 80% от анкетираните всеки магазин трябва да разполага с ПОС терминал.
    93% от анкетираните казват, че са запознати с обема на сивата икономика, а цели 84% искат да вземат активно участие в борбата със сивия сектор.

    сива икономика кешови плащания ПОС терминали електронни плащания

    Оценка на новината

    5.00