Бюджет 2018

Проектът на финансовото министерство за догодина предвижда повече пари за отбрана и сигурност, за образование и социални дейности.

Бюджет 2018

От догодина държавата иска да намали броя на безработните българи, да се бори със сивата икономика и да подобри средата за равитие на бизнес. Но отново разходите в края на следващата година ще са повече отколкото приходите. Според сметките на финансовите експерти - през 2018 г. в хазната да влязат 38,22 млрд.лв. от данъци,вноски и такси, а ще излязат - 39,32 млрд. лв. Така, оказва се, дефицитът отново ще е около процент, но желанието на властта е той да започне да намалява до 2020 г.

Колко и за какво ще харчи властта догодина? Ето и цифрите

Най-много пари се планира да се дадат за социални дейности и пенсии - 13,7 млрд.лв. В тази сметка влиза увеличението на минималната работна заплата от 1-ви януари 2018 г. на 510 лева. Планира се до 2020 г. тя да нараства всяка година с по 50 лева, докато стигне 610 лв. Ще се вдигне и осигурителната вноска с 1 процентен пункт.

И още – възрастта за пенсиониране продължава да расте  или с други думи – жените догодина ще могат да се пенсионират на 61 г. 2 м., а за мъжете – 64 г. 1 м. Предвижда се и увеличение  на пенсиите с 3,8%  - средната пенсия през 2018 г. ще стане 363,6 лв.

Един от секторите, в който ще се инвестират повече пари  догодина е образованието. Бюджетът за просвета ще е 3,84 млрд. лв. За учителски заплати, подкпрепа на професионалните училища и уязвимите групи, са предвидени 330 милиона лева. 

За заплатите в МВР държавата също се е погрижила - по 55 милиона лева в следващите 3 години. Експертите обаче намират този ход за безсмислен, тъй като реформата в МВР все още не е осъществена, а наливането на повече пари продължава и се получавал ефектът "преливане от пусто в празно"

Без промяна ще остават данъците. Увеличение ще има за акциза върху цигарите.

За европейското ни председателство догодина, властта  ще заделли 3,3 млн. лв, като по-голяма част от тях ще са за заплати. Една от темите, която предизвика широк обществен дебат, а именно партийните субсидии, властта реши да не променя. Така и през 2018г.  всяка партия ще получава по 11 лева за действителен глас. Промените все още не са в сила и предстои да бъдат разгледани и гласувани.

пари бюджет безработни заплати Министерство на финансите пенсионери

Оценка на новината

0