• Индустриалното производството в еврозоната бележи спад, спрямо ръста си през август

    Индустриалното производството в еврозоната бележи спад, спрямо ръста си през август

    От месец август се отчита спад на индустриалното производство в рамките на еврозоната в размер на 0,6% на месечна база

    Индустриалното производството в еврозоната бележи спад, спрямо ръста си през август

    От края на месец август тази година се забелязва свиване на индустриалното производство в рамките на еврозоната в размер на 0,6% на месечна база. В пределите на ЕС, то е в размер на 0,5%. Изненадващо обаче през изминалия месец  и в двата региона се отчита ръст съответно от 1,4% и 1,7%.

    Евростат съобщава, че в еврозоната почти всички сектори са отбелязали спад през септември, а в ЕС  това важи за всички сектори.  Главната причина са капиталовите стоки, трайните потребителски стоки и междинните стоки.  Единствените, които са отчели ръст, и то само в рамките на еврозоната са нетрайните потребителски стоки.  За сравнение  в рамките на ЕС те претърпяват спад от 0,3%.

    Според статистиката най-голямо месечното понижение на индустриалното производство се отчита в Португалия (-6,7%), Дания (-3,7%) и Гърция (-3,6%).  Челно място по увеличение заема Холандия (4,3%), следвана от Швеция (2,4%) и Естония (2,3%). В България ръстът е минимален в размер на 0,3%.

    Увеличаването на индустриалното производство в еврозоната се дължи на ръста на трайните потребителски стоки, а това в ЕС се крепи основно на добрите показатели на трайните и междинните  потребителски стоки.

    Сред страните с най-висок  ръст на индустриалното производство, в ЕС са Латвия (12,0%), Словения (8,6%) и Унгария (8,0%). В Ирландия се отбелязва спад в размер на 3,1%. В България  се забелязва увеличение в рамките на 3,2%

    индустрия Европейски съюз Еврозона

    Оценка на новината

    0