• Юридическите лица ще се нуждаят от идентификационен код, за да търгуват

    Юридическите лица ще се нуждаят от идентификационен код, за да търгуват

    Изискването важи както за акции, така и за всякакъв вид други финансови инструменти

    Юридическите лица ще се нуждаят от идентификационен код, за да търгуват

    От 3-ти януари 2018г. всички юридически лица ще трябва да имат идентификационен код (LEI code), за да могат да сключват сделки с финансови инструменти или да разполагат с финансови инструменти.

    Въпросният идентификационен код (LEI code) представлява 20-знаков код-идентификатор на юридически лица, издаван на база глобален стандарт ISO 17442:2012, чрез който, в резултат на решение на страните от Г20, се идентифицират правните субекти, свързани с всякакъв род финансови трансакции.

    Изискването за притежание на такъв код към юридическите лица в България, се налага във връзка с влизането в сила на Регламент (ЕС) № 600/2014 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 15 май 2014 година относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 (MIFIR), Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно пазарите на финансови инструменти (MiFID II) и свързаните с тях делегирани регламенти и регламенти за изпълнение.

    Притежаването на LEI код стана задължително и за всички емитенти на финансови инструменти, след настъпилата промяна в  Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) от август 2017 г.

     

    финанси икономика ценни книжа сделки финансови инструменти

    Оценка на новината

    0